Η ρινοπλαστική βελτιώνει την εμφάνιση και το σχήμα της μύτης. Η μύτη είναι το πιο σύνθετο όργανο του προσώπου που επηρεάζει τη συνολική αρμονία και την ισορροπία του, αφού κατέχει την κεντρικότερη και σημαντικότερη θέση σε αυτό.

Η ρινοπλαστική μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει το συνολικό μέγεθος της μύτης, να αλλάξει το σχήμα της κορυφής της, να εξομαλύνει μια εξέχουσα ¨καμπούρα¨ (ύβος), καθώς και να αλλάξει το μέγεθος και το σχήμα των ρουθουνιών. Μπορεί επίσης να διορθώσει έναν προβληματικό αεραγωγό και με τον τρόπο αυτό να βοηθήσει στην ανακούφιση από αναπνευστικά προβλήματα. Η διόρθωση ή όχι ενός στραβού (σκολιωμένου) διαφράγματος μπορεί να αποτελεί μέρος της επέμβασης της ρινοπλαστικής, είναι όμως ένα ξεχωριστό κομμάτι στη χειρουργική της ρινός, μιας και μπορεί να αποτελέσει από μόνο του ένδειξη επέμβασης σε περιπτώσεις που δημιουργεί συσκολία στην αναπνοή, χωρίς να υπάρχει ανάγκη διόρθωσης της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης.

Ο κος Τότης μετά από προσεκτική αξιολόγηση των χαρακτηριστικών του προσώπου σας και σε συνδυασμό με τις δικές σας επιθυμίες θα σας προτείνει την κατάλληλη λύση για ένα φυσικό και ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με ανοιχτή είτε με κλειστή προσέγγιση. Η κλειστή προσέγγιση περιλαμβάνει μια μικρή τομή στο εσωτερικό της μύτης, χωρίς ορατή εξωτερική τομή. Στην ανοικτή προσέγγιση, μια μικρή τομή γίνεται στο κάτω μέρος της μύτης μεταξύ των ρουθουνιών. Η ανοιχτή μέθοδος κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των χειρουργών, καθώς επιτρέπει πολύ πιο λεπτομερείς και υπό άμεση όραση χειρισμούς στην κορυφή ειδικά της μύτης, τους χόνδρους της δηλαδή, που είναι υπέυθυνοι για το σχήμα της ¨άκρης” της. Και στις δύο μεθόδους, κινητοποιούνται προσεκτικά οι ιστοί της μύτης και να αναδιαμορφώνονται τα κατάλληλα μέρη της, είτε αυτά αφορούν στον οστικό ή στον χόνδρινο σκελετό της. Με το πέρας της επέμβασης τοποθετείται ειδικός νάρθηκας εξωτερικά, αλλά και ειδικά ταμπόν εσωτερικά στα ρουθούνια, τα οποία μένουν 24-48 ώρες αναλόγως περίπτωσης και αφαιρούνται στην 1η αλλαγή. Ο νάρθηκας, μαζί με τυχόν εξωτερικά ράμματα, θα αφαιρεθούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα.

Ιδανικοί υποψήφιοι για ρινοπλαστική είναι οι ασθενείς που επιθυμούν να διορθώσουν:

  • Το μέγεθος ή/και το σχήμα της μύτης τους
  • Έναν ύβο στη ράχη της μύτης τους
  • Ένα στραβό διάφραγμα και
  • Το σχήμα ή το μέγεθος των ρουθουνιών τους.

Σχετικά με την επέμβαση

Η επέμβαση διενεργείται υπό γενική αναιασθησία, διαρκεί αναλόγως ένδειξης 1-2+ ώρες συνήθως, και ο ασθενής μένει κατά κανόνα 1 βράδυ στην κλινική.

Τομές

Στην περίπτωση της κλειστής προσπέλασης τα ράμματα είναι “κρυμμένα” στο εσωτερικό των ρουθουνιών. Στην ανοιχτή προσπέλαση υπάρχουν επιπλέον και πολύ λεπτά ράμματα και στο δέρμα της στυλίδας (ανάμεσα στα 2 ρουθούνια)
Ανάρρωση & Αποτελέσματα

Η διάρκεια της ανάρρωσης εξαρτάται από τον τύπο και την πολυπλοκότητα της χειρουργικής επέμβασης και η διαδικασία επούλωσης ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Είναι φυσικό να εμφανιστούν κάποιοι μώλωπες, ειδικά στην περίπτωση που η διόρθωση περιλαμβάνει και κατάγματα των ρινικων οστών για να στενέψει η μύτη, οίδημα της μύτης και της περιοχής γύρω από τα μάτια για λίγες ημέρες. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία τους ή στο σχολείο μετά από 1 εβδομάδα. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αν και στην πλειοψηφία των ασθενών το οίδημα υποχωρεί κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων, μπορεί να πάρει μέχρι και 6 μήνες ή περισσότερο για να αξιολογηθεί το τελικό και οριστικό αποτέλεσμα. Προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον κο Τότη για να συζητήσετε περαιτέρω απορίες που μπορεί να έχετε.