Η ωτοπλαστική βελτιώνει το σχήμα των αυτιών και την γωνία των πτερυγίων με το κεφάλι, ώστε να δημιουργηθεί μια πιο ισορροπημένη και αρμονική εμφάνιση. Μπορεί να διορθώσει ένα εκ γενετής ελάττωμα στα μικρά παιδάκια ή μια δυσμορφία που προκλήθηκε από κάποιο τραυματισμό.

Τα ‘πεταχτά’ αυτιά μπορεί να έχουν σοβαρή επίδραση στην εμφάνιση και την ψυχολογία ενός ατόμου και ιδιαίτερα ενός παιδιού. Το πτερύγιο του ωτός έχει πολύ ειδική και ιδιαίτερη ανατομική μορφολογία:

Η χειρουργική διόρθωση των “πεταχτών” αυτιών μπορεί να είναι απαραίτητη για τους παρακάτω λόγους:

γιατί δεν είναι καλά σχηματισμένη η γωνία μεταξύ έλικας και ανθέλικας,
επειδή υπάρχει υπερτροφική κόγχη δηλαδή μια μεγάλη και βαθειά κοιλότητα που σπρώχνει προς τα εμπρός και έξω όλο το αυτί
γιατί υπάρχει συνδυασμός υπερτροφικής κόγχης με ανεπαρκή γωνία έλικας – ανθέλικας.

Η ιδανική ηλικία για διόρθωση του προβλήματος στα παδιά είναι μετά το 5ο και πριν το 7ο έτος ηλικίας, το διάστημα δηλαδή που το αυτάκι του παιδιού έχει φτάσει στο 80% του τελικού του μεγέθους και δεν έχει αρχίσει ακόμα να αποτελεί αιτία για «πειράγματα» στο σχολείο ή το συγγενικό του περιβάλλον.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει και υπό τοπική αναισθησία (όπως στους ενήλικες), για λόγους όμως καλύτερης συνεργασίας του μικρού ασθενούς προτιμάται μια ελαφριά νάρκωση, συχνά κάτω της μισής ώρας.

Ιδανικοί υποψήφιοι για ωτοπλαστική (πέρα από παιδιά με συγγενή δυσμορφία τους) είναι ασθενείς που επιθυμούν να διορθώσουν:

  • ετερόπλευρα πεταχτά/ασύμμετρα αυτιά
  • ασυνήθιστα μεγάλους λοβούς των αυτιών
  • μια αποτυχημένη προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην περιοχή
  • δυσμορφία ή τραυματισμό λοβών λόγω σκουλαρικιών.

Σχετικά με την επέμβαση

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 1-1,5 ώρα και γίνεται αναλόγως ηλικίας και προτιμήσεων του ασθενούς είτε υπό τοπική αναισθησία είτε με μέθη.

Τομές

Αν πρόκειται για πεταχτά αυτιά, ο ιατρός θα κάνει μικρές τομές πίσω από αυτιά που θα είναι κρυμμένες σε μια φυσική πτυχή του δέρματος. Μέσω αυτών των τομών ο χόνδρος θα τροποποιηθεί καταλλήλως και με τη βοήθεια ραμμάτων, ώστε να πάρει το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος. Αν το πρόβλημα είναι υπερβολικά μεγάλοι λοβοί οι μικρές τομές θα γίνουν στους λοβούς για να διορθωθεί η ανωμαλία.

Ανάρρωση και Αποτελέσματα

Η διάρκεια της ανάρρωσης εξαρτάται από τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης και η διαδικασία επούλωσης ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά, είναι φυσικό να περιμένουμε κάποιο ήπιο οίδημα και ευαισθησία. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 7-14 ημέρες μετά την επέμβαση.