Τα Botox® και Dysport® (onabotulinumtoxin A και abobotulinumtoxin A) είναι σκευάσματα που περιέχουν μία φυσική τοξίνη που παράγεται από βακτήρια και είναι γνωστή για την ιδιότητά της να μπλοκάρει προσωρινά την σύσπαση των μυών. Η τοξίνη αυτή είναι γνωστή παραπάνω από έναν αιώνα και χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς για περισσότερα από 50 χρόνια. Αρχικά οι χρήσεις της περιορίζονταν στην Οφθαλμολογία (στραβισμός, βλεφαρόσπασμος) και για την αντιμετώπιση επώδυνων σπασμών της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (cervical dystonia).

To 2002 έλαβε η Allergan άδεια από τον FDA (US Food & Drug Administration) για τη χρήση του Botox® για βελτίωση των ρυτίδων του μεσόφρυου. Από τότε έχει χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως σε περισσότερους από 11 εκατομμύρια ασθενείς.

Το 2004 στις ενδείξεις χρήσης του συμπεριλήφθηκε και η υπεριδρωσία μασχαλών, παλαμών και πελμάτων, ενώ από το 2010 χρησιμοποιείται επίσημα για την βελτίωση χρόνιων ημικρανιών.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤO BOTOX®/DYSPORT®

Όταν το Botox®/Dysport® γίνεται σωστά δεν εμποδίζει τις κινήσεις έκφρασης ενός προσώπου, αλλά εξαλείφει τις ακούσιες κινήσεις ενός προσώπου που γίνονται από συνήθεια ή υποσυνείδητα και δημιουργούν συγκεκριμένες ρυτίδες.

Tο “πετυχημένο Botox®/Dysport® ” δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτό από μη εκπαιδευμένους Πλαστικούς Χειρουργούς και να αφήνει απλά την εντύπωση ενός πιο ξεκούραστου και χαρούμενου προσώπου!

Η αποτελεσματικότητα του εξαρτάται αποκλειστικά από τις μονάδες τοξίνης που χρησιμοποιούνται συνολικά σε κάθε εφαρμογή και όχι από τον συνολικό όγκο διαλύματος που χρησιμοποιείται, αφού οι διαλύσεις που ακολουθούνται από όσους το εφαρμόζουν μπορεί να έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους (από 1 μέχρι και 10 ml Φυσιολογικού ορού!! – συνιστώμενη ποσότητα: 2-3 ml).

Οι περιοχές για την βελτίωση των ρυτίδων στις οποίες μπορεί να εφαρμοστεί το Botox®/Dysport® είναι οι ακόλουθες:

ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ BOTOX®/DYSPORT®

“To Botox®/Dysport® παραλύει εντελώς τους μύες και το πρόσωπο φαίνεται ψεύτικο”.

Κάτι τέτοιο μπορεί όντως να συμβεί αν χρησιμοποιηθούν υπερβολικές μονάδες Botox®/Dysport®, αλλά η “επιτυχημένη” εφαρμογή χαρακτηρίζεται από την ένεση των σωστών για κάθε πρόσωπο και μυϊκή ομάδα μονάδων Botox®/Dysport® που θα επιτρέπει μια μικρή επιθυμητή υπολειμματική κίνηση και ταυτόχρονα θα εξαλείφει τις ρυτίδες του δέρματος πάνω από την εκάστοτε μυΪκή ομάδα.

“Η καλύτερη στιγμή για Botox®/Dysport® είναι μόλις εμφανιστούν οι βαθιές  ρυτίδες”. 

Η σύγχρονη τάση στην Ιατρική είναι η πρόληψη. Έτσι και στην περίπτωση του Botox®/Dysport® η εφαρμογή του πριν την εμφάνιση των βαθιών ρυτίδων οδηγεί στην σημαντική καθυστέρηση την εμφάνισής τους αφού οι μύες του προσώπου “ξεχνούν” να κάνουν τις κινήσεις που προκαλούν τις ρυτίδες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το δέρμα να παραμένει για μακρότερο χρονικό διάστημα λείο και με λιγότερες ρυτίδες. Έτσι η εφαρμογή του Botox®/Dysport® μπορεί να γίνεται σε πολύ πιο αραιά διαστήματα.

“Το Botox®/Dysport® και τα ενέσιμα εμφυτεύματα Υαλουρονικού Οξέος είναι το ίδιο”.

Λάθος! Το Botox®/Dysport® όντας όπως είπαμε τοξίνη εμποδίζει την σύσπαση των μυών και διορθώνει τις ρυτίδες που αυτοί δημιουργούν κατά την σύσπασή τους. Το υαλουρονικό οξύ και τα υπόλοιπα fillers διορθώνουν και αποκαθιστούν την απώλεια όγκου που επιτελείται σε ένα πρόσωπο με την πάροδο της ηλικίας και με τον τρόπο αυτό βελτιώνουν πτυχές του προσώπου.

“Το Botox®/Dysport® είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό”. 

Σωστά εκαπιδευμένοι επιστήμονες δεν θα προβούν ποτέ σε εφαρμογή επικίνδυνων ποσοτήτων Botox®/Dysport® σε έναν/μία ασθενή. Εξάλλου ΌΛΑ τα φάρμακα ακόμα και η παρακεταμόλη σε αυξημένες δόσεις είναι επικίνδυνα.

“Το Botox®/Dysport® είναι επώδυνο”.

Το αντίθετο. Η εφαρμογή του είναι απόλυτα ανεκτή από τους ασθενείς. Αν κάποιος έχει αυξημένη ευαισθησία η χρήση ειδικών ψυχρών επιθεμάτων πριν την εφαρμογή μειώνει πάρα πολύ κάθε δυσάρεστο αίσθημα. Η εφαρμογή του Botox®/Dysport® γίνεται εξάλλου σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς καθόλου διάστημα “ανάρρωσης” που ονομάζεται και “θεραπεία του μεσημεριανού διαλείμματος”!

“Το Botox®/Dysport® προκαλεί εθισμό”. 

Το σίγουρο είναι ότι θα αισθάνεστε τόσο όμορφα με τον εαυτό σας και το πρόσωπό σας που απλά θα επιθυμείτε όποτε το θελήσετε να συνεχίσετε την εφαρμογή του. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να προκληθεί εθισμός από αυτό. Κάτι τέτοιο φαρμακολογικά είναι αδύνατον!

“Το Botox®/Dysport® διαρκεί για πάντα”.

Η δράση του γίνεται εμφανής από την 7η περίπου ημέρα από την εφαρμογή και διαρκεί άλλοτε άλλο διάστημα αναλόγως οργανισμού (από 4-9 μήνες). Μετά σταδιακά η δράση του εξασθενεί και το πρόσωπο επανέρχεται στην πρότερη του κατάσταση.

“Το Botox®/Dysport® χρησιμοποιείται μόνο για αισθητικούς λόγους”. 

Λάθος! Χρησιμοποιείται επίσης για αντιμετώπιση υπεριδρωσίας (μασχάλες, παλάμες, πέλματα, στήθος) που ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς, καθώς και για επίμονους σπασμούς μυών και χρόνιες ημικρανίες.

“Το Botox®/Dysport® μπορεί να εξαφανίσει ΟΛΕΣ τις ρυτίδες του προσώπου μου”.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής εφαρμογή του το Botox®/Dysport® εφαρμόζεται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου και βελτιώνει τις ρυτίδες που αφορούν σε εκείνες τις περιοχές. Η χρήση του σε περιοχές του προσώπου που δεν είναι ασφαλείς προκειμένου να χαθούν κάποιες επιπλέον ρυτίδες μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες. Εξάλλου κανένας δεν επιθυμεί μια βλεφαρόπτωση ή ένα ασύμμετρο στόμα με αντάλλαγμα λιγότερες ρυτίδες!!