Χωρίς τομές και σημάδια! Η θεραπεία γίνεται αποκλειστικά με βελόνες.

Τι είναι το Lifting με νήματα (μη επεμβατικό Facelift);

Τα Lifting με νήματα είναι μια νέα μέθοδος ενός μη επεμβατικού face lift. Προσφέρουν πιο νεανική, σφριγηλή και πιο φρέσκα εικόνα σε πρόσωπα που παρουσιάζουν αρχόμενη και μέτρια χαλάρωση και ασαφοποίηση του «οβάλ το προσώπου». Δεν υπάρχουν τομές ή ράμματα αφού γίνεται μόνο εισαγωγή των νημάτων. Είναι δηλαδή μια διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται ανόρθωση και αναζωογόνηση του προσώπου και βελτίωση του πρειγράμματος του.

Στο Lifting με νήματα χρησιμοποιούνται ειδικές πολύ λεπτές βελόνες/κάνουλες που εφαρμόζονται από τον Πλαστικό Χειρουργό στις κατάλληλες περιοχές του προσώπου, ώστε να επιτευχθεί ανόρθωση του δέρματος (και αν απαιτείται και ορισμένων ομάδων μυών) και μεγάλη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος.

Υπάρχουν 3 τύποι νημάτων: τα νήματα PDO, τα νήματα COG και τα νήματα SILHOUETTE.
Οι ομοιότητες και οι διαφορές τους περιγράφονται παρακάτω.

Πώς επιτυγχάνεται η δράση των νημάτων;

Τα νήματα από Polydioxanone (PDO) είναι υπερβολικά λεπτά απορροφήσιμα ράμματα (πιο λεπτά από τρίχα μαλλιών).

Η είσοδός τους στο πρόσωπο ή στο σώμα έχει τριπλή δράση:

προκαλούν μια επιθυμητή αντίδραση «τύπου ξένου σώματος» που προκαλεί κολλαγονογένεση (σύνθεση νέου κολλαγόνου)
προκαλούν διέγερση των ινών ελαστίνης και του υαλουρονικού οξέως, ουσιών που συμμετέχουν στην νεανική όψη της επιδερμίδας
χαλαρώνουν τον τόνο των μυών βοηθώντας έτσι στη μείωση των δυναμικών και στατικών ρυτίδων

Η διαφορά τους με τα COG είναι ότι τα τελευταία είναι πιο χοντρά και επιπλέον φέρουν στην επιφάνειά τους μικρές ακίδες.

Η ιδιαιτερότητά τους αυτή τους δίνει την ικανότητα να προσφέρουν ανόρθωση των ιστών από την στιγμή της εισόδου τους στο δέρμα του προσώπου, και κατά κανόνα δεν χρησιμοποιούνται στο σώμα.

Τα νήματα Silhouette είναι τα πιο «σύγχρονα» από όλα και είναι νήματα που φέρουν 8, 12 ή 16 κώνους (από το ίδιο απορροφήσιμο υλικό).

Αυτό τα καθιστά σημαντικά πιο ικανά να ανορθώνουν τους ιστούς του προσώπου. Ούτε αυτά χρησιμοποιούνται στο σώμα.

.

Τι συμβαίνει κατά την εφαρμογή;

 1. Νήματα PDO:Προηγείται επάλειψη αναισθητικής κρέμας (στο σπίτι) 60’ πριν την εφαρμογή και ακολουθεί με την έναρξη του ραντεβού στο ιατρείο η ήπια αντισηψία του δέρματος και η είσοδος των νημάτων στην κατάλληλη περιοχή με μικρές βελόνες. Το βάθος της εφαρμογής μπορεί να αφορά στο χόριο, στο υποδόριο λίπος ή στους υποκείμενους μύες. Η διάρκεια της εφαρμογής εξαρτάται από τον αριθμό των νημάτων που θα χρησιμοποιηθούν και υπολογίζεται σε 10-30’.
 2. Νήματα COG: Η διαδικασία είναι παρόμοια με τα PDO, αλλά απαιτείται τοπική αναισθησία στα σημεία εισόδου των νημάτων και μερικές φορές σε όλο το μήκος της πορείας τους.
 3. Νήματα Silhouette: Η διαδικασία είναι παρόμοια με τα PDO, αλλά απαιτείται τοπική αναισθησία στα σημεία εισόδου και εξόδου των νημάτων και συνήθως και σε όλο το μήκος της πορείας τους.

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζονται;

Τα νήματα PDO έχουν το μεγαλύτερο εύρος εφαρμογών και μπορούν να τοποθετηθούν στις παρακάτω περιοχές:

**Πρόσωπο (ανόρθωση φρυδιών, ρινοπαρειακές πτυχές, κάθετες ρυτίδες μεσόφρυου, παρειές, γραμμές μαριονέτας περιστοματικά, γραμμές καπνιστού, περίγραμμα του προσώπου, στοχευμένα σε εξατομικευμένες περιοχές με ρυτίδες)

**Λαιμός (βελτίωση χαλάρωσης λαιμού, προγούλι)

Επιπλέον, εκτός του προσώπου, μπορούν να εφαρμοστούν και σε:

**Κοιλιά

**Γλουτοί

**Κάτω άκρα

Τα νήματα COG τοποθετούνται κατά κανόνα στο πρόσωπο (2-5 ανά πλευρά) με κυριότερη ένδειξη την ασαφοποίηση του οβάλ του προσώπου και τις βαθιές ρινοπαρειακές αύλακες

Τα νήματα Silhouette επίσης τοποθετούνται μόνο στο πρόσωπο και τον λαιμό με τις ίδιες ενδείξεις με τα COG.

Είμαι κατάλληλος/η υποψήφιος για Lifting με νήματα;

Ο/Η ιδανική υποψήφια για το μη επεμβατικό Facelift βρίσκεται στο ηλικιακό φάσμα 30-60 ετών και έχουν σχετικά καλό τόνο και ελαστικότητα δέρματος προσώπου. Παρατηρείται αρχόμενη ή ελαφριά χαλάρωση λαιμού και περιγράμματος προσώπου, όχι όμως εκσεσημασμένη χαλάρωση δέρματος με πολλαπλές ψιλές ρυτίδες.

Τι αποτελέσματα να περιμένω;

Στην περίπτωση των ραμμάτων PDO μπορείτε να αντιληφθείτε από την αρχή μια άμεση βελτίωση της εικόνας του προσώπου της τάξεως περίπου 10-20%. Μετά την πάροδο περίπου 2 εβδομάδων αρχίζει η διαδικασία της κατευθυνόμενης κολλαγονογένεσης η οποία συνεχίζεται αδιάκοπα για περίπου 2 χρόνια. Το πρόσωπο γίνεται πιο σφριγηλό και νεανικό με εξάλειψη των μεγάλων πτυχώσεων και ρυτίδων. Το “τελικό” αποτέλεσμα αναμένεται περίπου από τους 6 μήνες και διαρκεί, όπως είπαμε, περίπου 2 χρόνια.

Στην περίπτωση των COG ραμμάτων λόγω των ακίδων που περιέχουν η ανόρθωση του δέρματος του προσώπου είναι άμεση σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τα ράμματα PDO. Η υπόλοιπη διαδικασία απορρόφησής τους είναι η ίδια.

Τι να περιμένω αμέσως μετά την θεραπεία; 

Η παρουσία μικρών εκχυμώσεων (μελανιές) και μικρού οιδήματος είναι απολύτως αναμενόμενη και εξαρτάται από την περιοχή στην οποία εφαρμόζεται, αλλά διαφέρει και από ασθενή σε ασθενή. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να τις λάβετε υπόψιν σας στον προγραμματισμό των κοινωνικών σας υποχρεώσεων. Ζητήστε από τον κο. Τότη να σας δείξει φωτογραφίες μετά από θεραπεία με νήματα για να αντιληφθείτε τον βαθμό των εκχυμώσεων.

Πότε θα δω αποτελέσματα; Πόσο διαρκούν;

Τα αποτελέσματα των νημάτων PDO δεν είναι άμεσα ορατά. Υπάρχει βέβαια με το πέρας της εφαρμογής μια αναζωογονημένη εμφάνιση της περιοχής, η οποία οφείλεται κυρίως στο οίδημα από τους νυγμους. Τις επόμενες ημέρες αυτό θα υποχωρήσει και από την 15η ημέρα περίπου θα αρχίσει η «απάντηση» του οργανισμου στην θεραπεία με την έναρξη της κολλαγονογένεσης. Η διαδικασία αυτή κορυφώνεται στους 3-5 μήνες και τα αποτελέσματά της είναι εμφανή για περισσότερο από 12-16 μήνες. Το δέρμα παχαίνει, βελτιώνεται σε εμφάνιση, τόνο και σφριγηλότητα καθώς οι μικρές ρυτίδες μειώνονται σημαντικά. Τα νήματα όντας πλήρως βιο-διασπώμενα έχουν εξαφανιστεί στους 3 μήνες (12 εβδομάδες), έχοντας αφήσει στη θέση τους ένα πλέγμα κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέως.

Στην περίπτωση των νημάτων COG, η διαφορά είναι εμφανής με το πέρας της εφαρμογής, καθώς υπάρχει αναλόγως ένδειξης ανόρθωση των τμημάτων του προσώπου. Η περίοδος απορρόφησής τους είναι πιο μακρά από αυτή των PDO και υππολογίζεται στους 5-6 μήνες. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως ορατά για 9-14 μήνες.

Τα νήματα Silhouette προσφέρουν ακόμα πιο μεγάλη ανόρθωση από τα προηγούμενα, καθώς διαθέτουν τους κώνους. Σημαντικό είναι να  γνωστοποιηθεί στον/στην ασθενή ότι την ημέρα της εφαρμογής πραγματοποιείται  ΥΠΕΡ-διόρθωση του προβλήματος, ώστε να παραμείνει το επιθυμητό αποτέλεσμα μετά την πάροδο 2-3 ημερών.

Είναι ασφαλή;

Τα νήματα χρησιμοποιούνται για περισσότερα από 15 χρόνια στη Γενική Χειρουργική και την Ορθοπαιδική σαν υλικό των απορροφήσιμων ραμμάτων, αλλά και στο χώρο της Πλαστικής Χειρουργικής για πάνω από 8 χρόνια με εξαιρετικά ασφαλή αποτελέσματα. Έχουν πάρει εγκριση από τον FDA το 2004.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Τα συχνότερα ανεπιθύμητα συμπτώματα αφορούν σε:

 • πόνο/ευαισθησία στην περιοχή
 • εκχυμώσεις(μελανιές)/μικρά αιματώματα στην περιοχή
 • μικρά μουδιάσματα για τις πρώτες 7 ημέρες

Σπάνιότερα:

 • εμφάνιση τμήματος κάποιου νήματος
 •  επιμόλυνση/φλεγμονή

και εξαιρετικά σπάνια

 • αλλεργικές εκδηλώσεις
 • εμφάνιση κοκκιωμάτων

Υπάρχουν αντενδείξεις εφαρμογής;

Η εφαρμογή νημάτων δεν μπορεί να λάβει χώρα στις εξής περιπτώσεις:

 • ενεργός ακμή,
 • ενεργός επιχείλιος έρπης ή δερματικός έρπης,
 • οποιαδήποτε ενεργή πάθηση του δέρματος στην προς θεραπεία περιοχή,
 • λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων τις τελευταίες 5 ημέρες (ασπιρίνη, Sintrom, Plavix),
 • εγκυμοσύνη/θηλασμός,
 • αυτοάνοσα νοσήματα,
 • αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

 1. Την ημέρα της θεραπείας, απαγορεύονται όλες οι ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση της φλεγμονής όπως σάουνα, ζεστό λουτρό, κατανάλωση αλκοόλ.
 2. Παγοκυψέλες ή ρολό πάγου θα πρέπει να εφαρμόζεται στην περιοχή της θεραπείας για περίπου 20 λεπτά για την αποφυγή οιδήματος ή μωλώπων καθώς και 5 φορές τη μέρα για τις επόμενες 3-4 ημέρες
 3.  Εφαρμόστε αντιβιοτική κρέμα (Bactroban) με καθαρά χέρια στα σημεία εισόδου των νημάτων για τις πρώτες 48 ώρες.
 4.  Περιορίστε όσο μπορείτε τις κινήσεις του προσώπου για 24 ώρες, μην κάνετε υπερβολικούς μορφασμούς.
 5.  Μην χρησιμοποιείτε make up για 48 ώρες
 6.  Στεγνώνετε το πρόσωπο μετά το πλύσιμο ταμποναριστά και όχι με τρίψιμο.
 7.  Ο πόνος, αν υπάρχει, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αγωγή από το στόμα (παρακεταμόλη). Η ιβουπροφαίνη και όλα τα ΜΣΑΦ αποφεύγονται για τις επόμενες 2 εβδομάδες για τον περιορισμό των εκχυμώσεων, αλλά και γιατί για τη θεραπεία είναι επιθυμητή μια φυσιολογική φλεγμονώδης φάση προκειμένου να επιτευχθούν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
 8.  Προτείνεται η ανύψωση της κεφαλής στον ύπνο κατά την πρώτη μέρα για τη μείωση του οιδήματος (αν η θεραπεία αφορά στο πρόσωπο).
 9.  Μην ασκείτε καμία πίεση προς τα κάτω στο πρόσωπο (παρειές)
 10.  Για τουλάχιστον 24 ώρες συνιστάται περιορισμός των έντονων δραστηριοτήτων.  Η επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες  μπορεί να γίνει μετά από 2 ~3 ημέρες.