Το Υαλουρονικό οξύ (HA) είναι ένα μοντέρνο ενέσιμο εμφύτευμα του δέρματος που  μας επιτρέπει με πολύ μεγάλη ασφάλεια να βελτιώσουμε τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου. Τα πλεονεκτήματα του είναι ότι αποτελεί μια μη επεμβατική μέθοδο, η εφαρμογή του διαρκεί λίγα λεπτά και η “ανάρρωση”  διαρκεί λίγες μόλις ώρες. Επιπλέον τα νεότερα σκευάσματα αποτελούν συνδυασμό Υαλουρονικού Οξέος και τοπικού αναισθητικού, με αποτέλεσμα η εφαρμογή να είναι απολύτως ανεκτή και ανώδυνη. Η σημερινη μορφή του παράγεται με βιοσύνθεση μην έχοντας όπως στο παρελθόν. Για τον λόγο αυτόν αποκλείεται ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, ενώ η εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης είναι εξαιρετικά σπάνια.

Αποτελεί ένα υλικό απόλυτα συμβατό με τους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος, με τους οποίους ενσωματώνεται μετά την εφαρμογή του, αφού αποτελεί έτσι κι αλλιώς βασικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού.

Ο μηχανισμός δράσης του είναι διπλός: α) γεμίζει τους ιστούς στους οποίους ενίεται χάρη στην εξελιγμένη του μορφή σαν τζελ και β) συμβάλλει στην έντονη ενυδάτωση της περιοχής που εφαρμόζεται λόγω της ιδιαίτερα υδρόφιλής του φύσης. Η αυξημενη ποσότητα νερού που απορροφά εξηγεί την λαμπερή και ενυδατωμένη εμφάνιση του δέρματος μετά την εφαρμογή.

Όπως κάθε εφαρμογή και θεραπευτική προσέγγιση στην Πλαστική Χειρουργική η θεραπεία με Υαλουρονικό Οξύ πρέπει να γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο Πλαστικό Χειρουργό, ο οποίος πρέπει να διαθέτει:

  1. βαθειά γνώση της ανατομίας του προσώπου,
  2. υψηλή αντίληψη της Αισθητικής και των κανόνων αρμονίας
  3. η αίσθηση του μέτρου.

Τα σύγχρονα προϊόντα Υαλουρονικού Οξέος είναι ένα πολύ δυνατό όπλο του Πλαστικού Χειρουργού για την αντιμετώπιση, κυρίως, του χαμένου όγκου του προσώπου, γεγονόε αναπόφευκτο με την πάροδο της ηλικίας. Με την σειρά της η αποκατάσταση του χαμένου αυτού όγκου των μαλακών μορίων, αλλά και του σκελετού του προσώπου, βοηθάει πολύ και στην βελτίωση των ρυτίδων και πτυχών του προσώπου. Ο συνδυασμός αυτών των δύο χαριζει στο πρόσωπο την χαμένη του φρεσκάδα διορθώνοντας όλες τις ασυμμετρίες που προκαλεί ο χρόνος αποκαθιστόντας το αρμονικό οβάλ του προσώπου.

Τα σύγχρονα σκευάσματα Υαλουρονικού Οξέος είναι διαθέσιμα σε πολλές πυκνότητες (cross linking) ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε είδους πτυχή και ρυτίδα. Έτσι μπορούν να εφαρμοστούν για:

  • τη διόρθωση των λεπτών αρχικών επιφανειακών ρυτίδων σε νεαρά ατομα
  • τη διόρθωση επιφανειακών ρυτίδων γύρω από τα μάτια και το στόμα,
  • τη διόρθωση των βαθειών ρινοπαρειακών πτυχών,
  • τη διόρθωση της απώλειας όγκου των ζυγωματικών,
  • τη διόρθωση των ρυτίδων της γωνίας του στόματος,
  • την αύξηση του όγκου των χειλιών,
  • τις ρυτίδες του μετώπου και του μεσόφρυου,
  • τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
  • την βελτίωση του οβάλ του προσώπου,
  • τις ρυτίδες στο ντεκολτέ,
  • τη βελτίωση της όψης των γερασμένων άκρων χειρών,
  • την αύξηση όγκου σε διάφορα σημεία του σώματος (π.χ. γάμπες),
  • την εξομαλύνση ουλών τραυμάτων ή ακμής.
  • ΤΕΛΟΣ μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή του βρίσκουμε στην μη επεμβατικη ρινοπλαστική, όπου ασυμμετρίες ή δυσμορφίες του σχήματος της μύτης μπορούν να διορθωθούν σε λίγα μόνο λεπτά.

ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

  1. “Το Botox και τα ενέσιμα εμφυτεύματα Υαλουρονικού Οξέος είναι το ίδιο”. Λάθος! Το Botox όντας όπως είπαμε τοξίνη εμποδίζει την σύσπαση των μυών και διορθώνει τις ρυτίδες που αυτοί δημιουργούν κατά την σύσπασή τους. Το υαλουρονικό οξύ και τα υπόλοιπα fillers διορθώνουν και αποκαθιστούν την απώλεια όγκου που επιτελείται σε ένα πρόσωπο με την πάροδο της ηλικίας και με τον τρόπο αυτό βελτιώνουν πτυχές του προσώπου.
  2. “Το Υαλουρονικό Οξύ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ρυτίδες μεσόφρυου”. Οι ρυτίδες του μεσόφρυου είναι αποτέλεσμα της δράσης των μυών της περιοχής (του πυραμοειδούς κεντρικά και των δυο επισκήνιων μυών εκατέρωθεν του). Με την πάροδο της ηλικίας αυτές βαθαίνουν, οπότε η καλύτερη αντιμετώπισή τους είναι ο συνδυασμός Botox & Υαλουρονικού Οξέως σε 2 συνεδρίες με διαφορά περίπου 10 ημερών.
  3. “Το Υαλουρονικό Οξύ δεν μπορεί να βελτιώσει τους μάυρους κύκλους κάτω από τα μάτια”. Στην περίπτωση που οι μαύροι κύκλοι δεν οφείλονται σε παθολογικά ή κληρονομικά αίτια το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βελτιώσει σε θεαματικό βαθμό τους μάυρους κύκλους και το λεγόμενο tear trough deformity. Ειδικά το Teosyal Redensity II που αποτελεί ότι πιο σύγχρονο για την εν λόγω θεραπεία περιέχει και ένα σύμπλοκο που αναδομεί το υπερκείμενο δέρμα της περιοχής με αποτελέσμα την πλήρη σχεδόν εξαφάνιση τους.
  4. “Δεν υπάρχει αντίδοτο για το Υαλουρονικό Οξύ”. Λάθος! Η υαλουρονιδάση αποτελεί το αντίδοτο του υαλουρονικού οξέος, γεγονός που το καθιστά ακόμα ασφαλέστερο σαν θεραπεία. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που παρατηρείται αλλεργική αντίδραση ή οποιαδήποτε δυσανεξία στο υαλουρονικό οξύ ή απλά όταν ο/η ασθενής επιθυμεί ολική ή μερική εξαφάνιση του προϊόντος που έχει εφαρμοστεί.