ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ (ΜΑΣΤΟΠΗΞΙΑ)

Η ανόρθωση στήθους είναι μια επέμβαση για την ανόρθωση των πτωτικών μαστών, την επαναφορά δηλαδή του στήθους στην αρχική νεανική του μορφή.

Με την πάροδο της ηλικίας, παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός και οι επιπτώσεις της βαρύτητας αλλοιώνουν την αρχική εμφάνιση του γυανικείου στήθους. Όλα αυτά οδηγούν στην απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, στην απώλεια σφριγηλότητας, καθώς και στην μεγέθυνση της θηλής, γεγονότα που συμβάλλουν στην μειωμένη στήριξη των μαστών.

Η Ανόρθωση του στήθους μπορεί να συνοδεύεται από αυξητική με τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης, ή αν η ασθενής διαθέτει αρκετό ιστό στον πτωτικό μαστό, γίνεται η λεγόμενη “αυτόλογη αυξητική” με κατάλληλη αναδιοργάνωση του ιστού του στήθους, ώστε να επιτευχθεί το ιδανικό αποτελεσμα.

Ιδανικές υποψήφιες για ανόρθωση στήθους είναι οι γυναίκες που το στήθος τους:

 • είναι πτωτικό
 • είναι ικανοποιητικό σε μέγεθος αλλά η θηλή και θηλαία άλω είναι στο κατώτερο σημείο του μαστού (κάτω από την υπομάστιο πτυχή).
 • είναι στη φυσιολογική θέση το σύμπλεγμα θηλής-άλω, αλλά ο μαστός είναι άδειος και χαλαρός.
 • είναι ασύμμετρο σε βαθμό πτώσης
 • στερείται σταθερού και ιδανικού περίγραμματος

Στο αρχικό ραντεβού ο κ. Τότης θα συζητήσει μαζί σας το επιθυμητό μέγεθος και σχήμα του μαστού μετά την επέμβαση, το αν θα τοποθετηθούν ή όχι ενθέματα σιλικόνης, καθώς και οι τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν για την ανόρθωση των μαστών. (δηλαδή αν θα μετατεθεί η θηλή και η θηλαία άλω στην ανώτερη θέση και πώς).

Τεχνική

Η ανόρθωση στήθους περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία τεχνικών γιατί εξαρτάται από την πτώση του μαστού, το μέγεθος του καθώς επίσης και τη χαλαρότητα ή όχι του δέρματος του μαστού. Έτσι:

 • σε μικρές πτώσεις με μικρή χαλάρωση του δέρματος, δεν απαιτείται μεταφορά του συμπλέγματος θηλής–άλω και αρκεί η τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης.
 • σε μεγαλύτερες πτώσεις και με μεγαλύτερη χαλάρωση δέρματος η ανόρθωση μπορεί να γίνει πάλι με χρήση ενθεμάτος σιλικόνης και να συμπληρωθεί με μεταφορά της θηλής σε ανώτερη θέση.
 • Σε πολύ μεγάλες πτώσεις η ανόρθωση του μαστού εκτελείται με τις ίδιες τομές όπως στη μείωση μαστού.

Στην ανόρθωση μαστού πέραν της αφαίρεσης του χαλαρωμένου δέρματος γίνεται και εσωτερική αναδόμηση του μαστού έτσι ώστε ο πεσμένος μαστός χρησιμοποιείται σαν εσωτερικό ένθεμα (αυτόλογο ένθεμα) για να προσδώσει όγκο στον άνω πόλο του μαστού εκεί δηλαδή που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Υπάρχουν 3 είδη τομών:

 • Γύρω από τη θηλή (περιθηλαία τομή)
 • Γύρω από τη θηλή και κάθετα προς την πτυχή που σχηματίζει το στήθος (lollipop scar)
 • Γύρω από τη θηλή, κάθετα προς την πτυχή που σχηματίζει το στήθος και με οριζόντια προέκταση (T scar, Anchor scar)

Ανάρρωση & Αποτελέσματα

Η διάρκεια της ανάρρωσης εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης (μόνο ανόρθωση ή συνδυασμός με ενθέματα), το μέγεθος της αρχικής πτώσης και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι περισσότερες ασθενείς είναι σε θέση να επανέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες και οι περισσότερες μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία μέσα σε μία εβδομάδα. Αμέσως μετεγχειρητικά, λόγω των χειρισμών, το στήθος είναι πρησμένο, παρουσιάζει εκχυμώσεις και είναι ευαίσθητο στην αφή. Ο πόνος είναι πολύ ήπιος και απαντά εύκολα σε απλά παυσίπονα (παρακεταμόλη). Πριν το εξιτήριο ο κ. Τότης θα εφαρμόσει κατάλληλο στηθόδεσμο για σωστή στήριξη και θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες μέχρι το πρώτο ραντεβού για αλλαγή.

Έντονη φυσική δραστηριότητα πρέπει να αποφεύγεται μέχρι να επουλωθούν οι τομές για τις πρώτες εβδομάδες μετεγχειρητικά.

Προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον ιατρό για να συζητήσετε περαιτέρω απορίες που μπορεί να έχετε και να σας προτείνει την κατάλληλη μέθοδο ανόρθωσης στήθους για εσάς.