Πρόκειται ίσως για την πλέον δυσφημισμένη και “αδικημένη” θεραπεία στην σύγχρονη Πλαστική Χειρουργική.
Η εικόνα δύσμορφων και μη αποδεκτά αυξημένων/διογκωμένων χειλέων ορισμένων ατόμων έχει προκαλέσει μια μεγάλη “παρεξήγηση” για την συγκεκριμένη εφαρμογή.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΧΕΙΛΕΩΝ

Όπως σε όλα τα σημεία του σώματος, έτσι και στα χείλη υπάρχει ο κανόνας της “χρυσής αναλογίας” (golden ratio), σύμφωνα με τον οποίο ο λόγος άνω χείλους/κάτω χείλους πρέπει να είναι 1/1,618.

ε περίπτωση που είναι μεγαλύτερος σημαίνει ότι το άνω χείλος είναι μεγαλύτερο ή το κάτω χείλος μικρότερο και απαιτείται διόρθωση. Το αντίθετο ισχύει σε λόγο μικρότερο του 1/1,618.

Το ιδανικό χείλος πρέπει να εμφανίζει μια ομαλή καμπύλη τόσο από την μύτη μέχρι το άνω χείλος, όσο και από το κάτω χείλος μέχρι και την γραμμή του πηγουνιού.

Τα χείλη αποτελούν ύψιστης σημασίας ανατομικό σχηματισμό στο κέντρο του προσώπου συνυφασμένο με τον ερωτισμό του ατόμου και είναι το κυριότερο σημείο επικέντρωσης της προσοχής του συνομιλητή μας.

Τα κόκκινα, “γεμάτα” και πιο σαρκώδη χείλη είναι στοιχείο υγείας και νεότητας.

Η αυξητική χειλέων πρέπει να γίνεται με ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ για να αποφευχθούν καταστάσεις με πολύ διογκωμένα χείλη που σε τίποτε δεν έχουν να κάνουν με ένα αισθητικό αποτέλεσμα βασισμένο στον κανόνα της “χρυσής αναλογίας” (golden ratio).

ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΧΕΙΛΕΩΝ

  • Η αυξητική χειλέων είναι πολύ ακριβή. Λάθος! Κοστίζει όσο σχεδόν μια θεραπεία με Botox ή άλλου ενέσιμου δερματικού εμφυτεύματος.
  • Η αυξητική χειλέων είναι πολύ επώδυνη. Η περιοχή των χειλέων αποτελεί όντως μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Τα σύγχρονα υλικά όμως που χρησιμοποιούνται σήμερα αποτελούν συνδυασμό Υαλουρονικού Οξέος και τοπικού αναισθητικού. Επιπλέον η αυξητική χειλέων πραγματοποιείται με πολύ μικρές και λεπτές βελόνες. Ο συνδυασμός αυτών καθιστά την διαδικασία σχεδόν ανώδυνη. Παρ’ όλα αυτά σε πιο ευαίσθητους ασθενείς υπάρχει πάντα η δυνατότητα  στελεχιαίας τοπικής αναισθησίας όλης της περιοχής (διάρκειας περίπου 2 ωρών) κατά την διάρκεια της οποίας η αυξητική χειλέων είναι εντελώς ανώδυνη.
  • Τα αποτελέσματα της αυξητικής χειλέων είναι μόνιμα. Όπως σε όλα τα ενέσιμα εμφυτεύματα έτσι και στην περίπτωση των χειλέων τα αποτελέσματα είναι παροδικά. Συνήθως διαρκούν περίπου 12 μήνες, ο τρόπος ζωής όμως και οι συνήθειες κάθε ατόμου θα ορίσουν την διάρκεια του αποτελέσματος. Μετά η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί. Αυτό δεν ισχύει όμως στην περίπτωση αυξητικής με αυτόλογο λίπος, οπότε και τα αποτελέσματα είναι μόνιμα.
  • Η αυξητική χειλέων είναι απολύτως ακίνδυνη. Όπως κάθε ιατρική πράξη έτσι και η αυξητική χειλέων σχετίζεται με κάποιους κινδύνους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άριστη γνώση από τον Ιατρό της ανατομίας τη περιοχής, η οποία είναι πολύ πλούσια σε αγγεία και νευρικές απολήξεις. Η παρουσία οιδήματος και μικρών εκχυμώσεων μετά από κάθε θεραπεία στα χείλη είναι απολύτως αναμενόμενη και ο/η ασθενής θα πρέπει να το υπολογίζει στον προγραμματισμό των κοινωνικών του υποχρεώσεων.
  • Η αυξητική χειλέων προορίζεται μόνο για τις γυναίκες. Παρ ‘οτι πρόκειται για μια κατεξοχήν διαδικασία που προτιμάται από τις γυναίκες, οι άντρες μπορούν κάλλιστα να υποβληθούν σε αυητική χειλέων σε περίπτωση που ο κανόνας των χρυσών αναλογιών δεν ακολουθείται στην ανατομία των χειλιών τους.  Εξάλλου τόσο στους άντρες όπως και στις γυναίκες η πάροδος της ηλικίας έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα στην αποδόμηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης των χειλέων.