Η βλεφαροπλαστική είναι από τις πιο ωραίες επεμβάσεις στην Πλαστική Χειρουργική. Σύντομη, τεχνικά απαιτητική και με αποτελέσματα που απογειώνουν το βλέμμα και την συνολική εικόνα του προσώπου.
Μπορεί να αφορά στα άνω βλέφαρα μόνο, στα κάτω βλέφαρα μόνο ή στο συνδυασμό τους.

Διάφοροι παράγοντες όπως η πάροδος της ηλικίας, οι βλάβες που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα και η κληρονομικότητα, προκαλούν προβλήματα στην εμφάνιση της περιοχής γύρω από τα μάτια καθώς και στους γύρω ευαίσθητους ιστούς. Το γεγονός αυτό προκαλεί μια θυμωμένη, λυπημένη ή κουρασμένη έκφραση. Η βλεφαροπλαστική επανατοποθετώντας το λίπος στην ανατομικά σωστή του θέση και εκτέμνοντας το περιττό δέρμα στα άνω και κάτω βλέφαρα βελτιώνει το περίγραμμα και επαναφέρει τη νεανική όψη και το σχήμα τους.

Ιδανικοί υποψήφιοι για βλεφαροπλαστική είναι οι ασθενείς που επιθυμούν να διορθώσουν:

  • Οίδημα ή σακούλες γύρω από τα μάτια
  • Χαλάρωση του δέρματος των άνω/κάτω βλεφάρων
  • Πτώση του άνω βλεφάρου

Τομές

Οι τομές “τοποθετούνται” προσεκτικά κατά μήκος των φυσικών ρυτίδων του δέρματος. Στα άνω βλέφαρα οι τομές είναι καλά κρυμμενες στην πτυχή που δημιουργείται με το άνοιγμα του ματιού και είναι πρακτικά αόρατες όταν τα μάτια είναι ανοιχτά. Στα κάτω βλέφαρα η τομή είναι ακριβώς κάτω από τη γραμμή των βλεφαρίδων με μια μικρή προέκταση λοξά προς το έξω μέρος του βλεφάρου.

Ανάρρωση και αποτελέσματα

Η διάρκεια της ανάρρωσης εξαρτάται από τον τύπο της βλεφαροπλαστικής. Στην περίπτωση της άνω βλεφαροπλαστικής η ανάρρωση είναι πιο εύκολη. Τα οίδημα που υπάρχει είναι μικρότερο και ο μετεγχειρητικός πόνος ουσιαστικά ανύπαρκτος. Τα ράμματα αφαιρούνται μέσα στην πρώτη εβδομάδα και οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στις καθημερινές δραστηριότητες τους μέσα σε λίγες ημέρες από την επέμβαση.

Τα αποτελέσματα τις βλεφαροπλαστικής γίνονται ορατά μόλις υποχωρήσει το οίδημα της περιοχής. Είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού κολλύριου και τεχνητών δακρύων για την ανακούφιση των ενοχλήσεων των 2 πρώτων ημερών.