Η χειρουργική επέμβαση αυξητικής στήθους αφορά στη χρήση ενθεμάτων για να α)αυξήσει το μέγεθος του στήθους, β)να επαναφέρει τον χαμένο όγκο μετά από μία εγκυμοσύνη ή απώλεια βάρους και γ)να συμβάλλει στην ανόρθωση του στήθους, ιδιαίτερα μετά από θηλασμό.

Ιδανικές υποψήφιοι για αυξητική στήθους είναι γυναίκες που επιθυμούν να:

  • Αυξήσουν το μέγεθος του στήθους
  • Διορθώσουν ασυμμετρίες (συγγενείς η επίκτητες) που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των 2 μαστών
  • Επαναφέρουν τον όγκο που χάθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης/θηλασμού ή μετά από απώλεια βάρους
  • Βελτιώσουν την συνολική ισορροπία και το σχήμα του σώματος

Κατά τη διάρκεια της αρχικής συζήτησης, συζητώνται όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με την επέμβαση αυξητικής. Έτσι παρουσιάζονται από τον κ. Τότη οι επιλογές για τον τύπο του ενθεματος και όλες τις παραμέτρους του (μέγεθος, διάμετρος, προβολή, σχήμα, υλικό), για τη θέση που θα τοποθετηθεί το ένθεμα (κάτω από το θωρακικό μυ, εν μέρει κάτω από το μυ, ή πάνω από το μυ), όπως και για τη θέση της τομής (στην υπομάστια πτυχή ή γύρω από το θηλή). Επιπρόσθετα, έχετε άπλετο χρόνο να θέσετε τις ερωτήσεις και απορίες σας στον κ. Τότη, καθώς και να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες ή διλήμματα προεγχειρητικά.

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΩΣΗ

Αν το στήθος παρουσιάζει αρκετά μεγάλη πτώση, ίσως η τοποθέτηση ενθεμάτων μόνο να μην αρκεί για το ιδανικό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να διορθωθεί μεν η απώλεια του όγκου των μαστών, αλλά θα χειροτερέψει η πτώση τους, αφού θα τοποθετηθεί ουσιαστικά περισσότερο βάρος μέσα στο στήθος. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται (στην ίδια επέμβαση, και αφού πρώτα τοποθετηθούν τα ενθέματα) και η λεγόμενη μαστοπηξία, η ανόρθωση δηλαδή του στηθους στην ιδανική του θέση.

ΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΘΕΜΑΤΟΣ

Η τομές γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ορατές και να επουλωθούν σωστά. Αυτά τα σημεία είναι κάτω από το στήθος (υπομάστια πτυχή)και γύρω από τη θηλή. Η διαδικασία επιλογής της κατάλληλης τομής κάθε ασθενη εξαρτάται από την ανατομία της κάθε ασθενούς, το μέγεθος και τον τύπο του ενθέματος που επιλέξατε, και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα ενθέματα μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ (είτε πλήρως είτε μερικώς, submuscular ή dual-plane τοποθέτηση αντίστοιχα) ή μπροστά από αυτόν (subglandular).

Ο κ. Τότης θα σας βοηθήσει να πάρετε τη σωστή απόφαση σχετικά με την επιλογή όλων των παραπάνω με βάση τις προσδοκίες σας, την ανατομία του σώματος σας, αλλά και τις καθημερινές σας συνήθειες.

ΤΥΠΟΣ ΕΝΘΕΜΑΤΟΣ

Τα ενθέματα διακρίνονται σε ανατομικά και στρόγγυλα αναλόγως του σχήματός τους. Τα ανατομικά ενθέματα, έχουν το σχήμα «σταγόνας» και μοιάζουν με δάκρυ, όντας πιο λεπτά στο πάνω μέρος τους και πιο παχιά στο κάτω. Κάθε τύπος ενδείκνυται για διαφορετικούς τύπους σώματος και η επιλογή του κατάλληλου τύπου γίνεται ανά περίπτωση και ύστερα από συζήτηση με τον κ. Τότη.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

  • Είναι τα ενθέματα σιλικόνης ασφαλή?
    Η σιλικόνη είναι ίσως το καλύτερα διαπιστευμένο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ανθρώπινο σώμα με ασφάλεια, μέσα από πολυάριθμα τεστ εδώ και 40 χρόνια χειρουργικής χρήσης. Παρόλα αυτά προκαλεί τον οργανισμό να δημιουργήσει μια ‘’κάψα’’ από ινώδη συνδετικό ιστό που περιβάλλει τη σιλικόνη, ο βαθμός ρίκνωσης της οποίας είναι και αυτός που θα προσδιορίσει εάν θα υπάρχει αλλοίωση του αποτελέσματος ή πόνος. Τα προβλήματα αυτά δεν είναι πολύ συχνά, δεν είναι επικίνδυνα αλλά μπορεί να χρειαστεί μια επιπλέον επέμβαση για τη διόρθωσή τους.
  • Πώς συγκρατούνται τα ενθέματα σιλικόνης στη θέση τους?
    Τα μοντέρνα ενθέματα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε η εξωτερική τους επιφάνεια που εμπεριέχει τη σιλικόνη να είναι ‘’τραχειά’’, γεγονός που τα βοηθά να ενσωματωθούν και να σταθεροποιηθούν καλύτερα στη θήκη που τοποθετούνται. Ο οργανισμός θα σχηματίσει μία κάψα γύρω από το ένθεμα η οποία βοηθά επιπλέον στη σταθεροποίησή του. Τα στρογγυλά ενθέματα με λεία επιφάνεια μπορεί να περιστρέφονται εντός της κάψας χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα, γεγονός το οποίο είναι απαγορευτικό για τα ανατομικά ενθέματα, τα οποία πρέπει να είναι πάντα σταθερά. Για το λόγο αυτό τα ανατομικά ενθέματα σιλικόνης (με σχήμα σταγόνας ή δάκρυ) είναι πάντα τραχείας επιφανείας για καλύτερη ενσωμάτωση.
  • Επηρεάζεται ο θηλασμός με τα ενθέματα σιλικόνης?
    Ρητά ΟΧΙ. Εχουν γίνει μελέτες, όσον αφορά στην ποσότητα σιλικόνης που παρατηρείται στο μητρικό γάλα σε μητέρες που φέρουν ενθέματα σιλικόνης, οι οποίες έδειξαν ότι είναι μικρότερη και από την ποσότητα σιλικόνης που εμπεριέχει το φρέσκο αγελαδινό γάλα. Σημείωση: Σε περίπτωση που απαιτηθεί και ανόρθωση στήθους υπάρχουν τεχνικές που επηρεάζουν τον θηλασμό και άλλες που δεν τον επηρεάζουν. Συζητήστε την κατάλληλη τεχνική για εσάς με τον κο Τότη.
  • Χρειάζεται να αντικατασταθούν τα ενθέματα σιλικόνης?
    Τα ενθέματα σιλικόνης απαιτείται να αντικατασταθούν στις εξής μόνο περιπτώσεις:
    α.όταν έχουν υποστεί ρήξη
    β.όταν έχει σκληρύνει πολύ η ‘’κάψα’’ που τα περιβάλλει δημιουργώντας αλλοίωση στο σχήμα του μαστού ή προκαλεί έντονο πόνο.
    Δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο που να προσδιορίζει το ‘’πότε’’ και το ‘’αν’’ θα συμβεί αυτό καθώς τα σύγχρονα ενθέματα σιλικόνης μπορούν να διατηρήσουν τη σταθερότητα του αποτελέσματος για πολλές δεκαετίες. Ο κ. Τότης προτείνει να γίνεται έλεγχος με υπέρηχο ή μαγνητική τομογραφία με το πέρας μιας δεκαετίας, ο οποίος καλό είναι να επαναλαμβάνεται κάθε 3 χρόνια από εκεί κ μετά. Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι καλά και εσείς είστε ακόμα ικανοποιημένες με το αισθητικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντικαταστήσετε ή να αφαιρέσετε τα ενθέματά σας.
  • Τι θα συμβεί αν το ένθεμα σπάσει;
    Με του παλαιότερου τύπου ενθέματα ή κάποια κακής ποιότητας σύγχρονα ενθέματα αυτό είναι αρκετά συχνό: 1 στα 10 ενθέματα μπορεί να έχει διαρροή σιλικόνης μετά τα 10 χρόνια. Η ποιότητα των ενθεμάτων που χρησιμοποιεί ο κος Τότης δεν δημιουργεί τέτοια προβλήματα. Τα σύγχρονα ενθέματα είναι κοντά στο ποσοστό του 1% μετά τα δέκα χρόνια. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται απεικονιστικός έλεγχος για να τεθει η διάγνωση και απαιτείται αφαίρεση του ενθέματος και η αντικατάστασή του με ένα άλλο.

ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η διάρκεια της ανάρρωσης εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης (μόνο αυξητική ή συνδυασμός με ανόρθωση) και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι περισσότερες ασθενείς είναι σε θέση να επανέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες και οι περισσότερες μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία μέσα σε μία εβδομάδα.

Αμέσως μετεγχειρητικά, λόγω των χειρισμών, το στήθος είναι πρησμένο, παρουσιάζει εκχυμώσεις και είναι ευαίσθητο στην αφή. Ο πόνος είναι πολύ ήπιος και απαντά εύκολα σε απλά παυσίπονα (παρακεταμόλη). Πριν το εξιτήριο ο κ. Τότης θα εφαρμόσει κατάλληλο στηθόδεσμο για σωστή στήριξη και θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες μέχρι το πρώτο ραντεβού για αλλαγή.

Έντονη φυσική δραστηριότητα πρέπει να αποφεύγεται μέχρι να επουλωθούν οι τομές για τις πρώτες εβδομάδες μετεγχειρητικά.

Προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον κ. Τότη για να συζητήσετε πιθανές απορίες που μπορεί να έχετε σχετικά με την επέμβαση και τα ενθέματα, και για να σας προτείνει την κατάλληλη μέθοδο αυξητικής στήθους για εσάς.